Ett annat ansikte

bokbild

Fakta/Ett annat ansikte
Anna Lytsy — Elisabeth Ohlson Wallin
Utkom 15 september 2006
Förlag Mun-H-Center förlag

 

Nu kan du beställa boken ”Ett annat ansikte” som trycktes 2006 och är utgiven av Mun-H-Centers förlag.

Bokens baksidetext
I vilken utsträckning formas våra liv av det utseende vi fått? Den frågan inställer sig lätt i vår utseendefixerade värld, men i den här boken aktualiseras den på största allvar. Vi möter ungdomar och unga vuxna som alla fötts med olika former av ansiktsmissbildningar. Vi får ta del av deras tankar och erfarenheter, vi ser dem i ett antal konturskarpa och tydliga personporträtt tecknade av journalisten Anna Lytsy och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin.

Boken har kommit till med hjälp av medel från Allmänna Arvsfonden och är ett samarbete mellan den svenska sektionen av Nordisk förening för Funktionshinder och oral Hälsa, NFH, och ett professionellt nätverk för psykosocialt stöd till personer med avvikande utseende.

Pressmeddelande från Mun-H-Center
Sandra föddes utan stora delar av sin underkäke, Tobias med gomspalt. Linda P är född med frontonasal dysplasi vilket innebar att näsan var väldigt liten och det ena ögat satt högre upp i ansiktet än det andra. Mattias vänstra ansiktshalva saknar öga, mun och öra. Linda R har växt upp utan näsben.

Anna Lytsy har träffat dem alla och ställt frågor om hur det är att växa upp i Sverige med ett avvikande utseende, om andras blickar, om önskan att förändra sitt ansikte och vad de tror om kärlek och framtid. Deras erfarenheter finns återberättade i boken Ett annat ansikte. Det är fem helt olika berättelser som skildrar fem helt olika liv. En av de medverkande berättar om smärtsamma operationer, ångest och lugnande medel. Om att känna sig missbildad, som ett odjur, och uttittad. Om att behöva stänga av alla känslor för att överleva. En annan berättelse handlar om en relativt sorglös tonårstid, där bekymren snarare rörde frisyren än ett avvikande utseende och att självkänslan inte bottnade i utseendet.

Boken väcker starka känslor hos läsaren. Medkänsla och sorg men även förvåning, beundran och respekt. Framför allt lockas läsaren att reflektera över sina egna livserfarenheter och värderingar. Elisabeth Ohlson Wallins starka bilder ger ytterligare dimensioner till att leva med avvikande utseende.