Ventilation med badrumsrenovering

Vid en badrumsrenovering glömmer de flesta bort att tänka på ventilationen, den förväntas bara fungera och vara där. Många 70-tals hus och äldre har en väldigt dålig ventilation och luften står ofta stilla. Detta kan bli katastrofalt i ett badrum och det är alltså då en mycket bra sak att ta med i sin badrumsrenovering.

Vad har ventilation för funktion?
Ventilationens uppgift är att byta ut luften i huset. I en ventil ska det komma in luft utifrån, det kallas för tilllufts ventil. I en annan ventil ska det åka ut luft, det kallas för frånlufts ventil. Just i ett badrum är detta viktigt eftersom man vill ha ut så mycket fukt som möjligt. Många torkar även sin tvätt i badrummet och då blir det extra mycket fukt som behöver ut.

 Dålig ventilation i svenska badrum
I Sverige så har hus som är byggda på 70-talet och tidigare en ventilation som man inte godtar idag. Man har blivit noggrannare med att tänka på att byta ut luften i hushållen. I badrummet kan det bli så dålig luft att man går in i en tung kondens efter tvätt och dusch då fukten inte har någonstans att ta vägen, detta kan leda till att fukten tränger in i sprickor och mellanrum i badrummet om det var länge sedan man utförde en badrumsrenovering.

 Ventilation vid en badrumsrenovering
Idag finns det fläktar med en timer, det bästa är att ha den inställd på att den är igång 15 minuter efter det att du gått ut ur duschen. Fläkten hjälper till att få bort kondensen i rummet och får inte färgen i taket att bubbla sig som den lätt kan göra med för mycket fukt som inte har någonstans att ta vägen. Det förhindrar även att det blir mögelsporer som trivs i fuktiga utrymmen.

 Få med sig största delen luft ut
I badrum är det alltid viktigt att evakuera fuktig luft, så därför är det alltid till fördel att ha luftbringaren under dörren istället för överliggande som det ibland brukar vara. Då får man med sig den största delen luft ut ur badrummet om man utgår från att det finns ett frånluftssystem i badrummet som man ska ha.

 Moderna funktioner vid ventilationen i en badrumsrenovering
Det finns en hel del badrumsfläktar idag att välja blad och det finns allt från de som väsnas till riktigt tysta fläktar. Det finns lampor som blinkar i olika färger som visar vad fläkten gör för tillfället. De är ofta väldigt enkla att rensa och hålla rena då det också är viktigt för att den ska kunna ventilera rummet effektivt. Det finns självjusterande fuktstyrningar och man räknar till och med in strömförbrukningen.

 Vad kostar en badrumsfläkt?
Du kan hitta badrumsfläktar mellan allt från 500 kronor upp till flera tusen kronor. Självklart kommer det fler funktioner ju dyrare den är. När du väljer vilken fläkt du ska köpa är det bra att tänka på hur mycket fukt det kommer finnas i rummet. Är det flera i familjen som ska duscha? Ska tvätten hänga på tork där inne? Hur stort är rummet? Men oavsett så kan du hitta den badrumsfläkt som passar ditt hushåll bäst vid din badrumsrenovering.