Är det tufft att jobba som elektriker?

Många funderar på att utbilda sig till elektriker. En del kan dock fundera på om det inte är ett ganska tufft. Många skulle nog svara både ja och nej på den frågan – ibland, inte minst när man jobbar utomhus i kylan, kan det vara påfrestande. Andra gånger kan jobben vara roliga, intressanta och lärorika.

Beror på arbetsplats

Det beror också mycket på var man arbetar. Arbetar man som egenföretagare kan det vara tufft att hitta uppdrag ibland – men så kan det visserligen vara i vilken bransch som helst. Inom el är det dock vanligt att många just är egenanställda. Om man är hos en arbetsgivare som i huvudsak sysslar med reparationer och service hos privatpersoner och elektriker som är bra i stockholm kan jobbet kanske upplevas lite lättare. Detta jämfört med de elektriker som drar stora mängder ledningar på nybyggnationer, till exempel.

Aldrig färdiglärd

Som elektriker blir man inte heller färdiglärd. Man behöver konstant uppdatera sig med regler, föreskrifter och bestämmelser som påverkar ens dagliga arbete. Att man ständigt lär sig och blir bättre på det man gör, är något som bör locka snarare än avskräcka. En del kan dock tycka att det är lite tufft att utbildningen aldrig egentligen ta slut. Givetvis är det inte utbildning på den nivå som sker under gymnasieperioden eller lärlingsanställning – det sker i betydligt mindre utsträckning än så när man väl har behörighet. Dock är det samtidigt en faktor att ha i åtanke om man funderar på att börja jobba som elektriker.

Ett fysiskt arbete

Något annat att lägga till är att det är ganska fysiskt. Exakt hur fysiskt det är varierar givetvis en del beroende på arbetsplats och arbetsuppgift för dagen. Som nämnt ovan kan det vara tuffare att dra el på ett nybygge, jämfört med att jobba med service av enklare installationer hos privatpersoner. Faktum är att en del elektriker får problem med belastningsskador när man varit i yrket i ett antal år. Således är det viktigt att man är försiktig, tänker på hur man arbetar och läser på grundligt om ergonomi.

Eget ansvar

Något annat som kan vara tufft, men som många också anser är givande, är att man får ta mycket eget ansvar. Man behöver själv stå för felsökning, reparationer och se till att allt arbete sker på rätt sätt. Att säkerställa just det kan vara vårt, med tanke på de många föreskrifter som finns.

Jobbet som elektriker kan absolut vara tufft, men det kan också vara mycket givande.