Posted on

Knep som gör att du undviker köksrenovering

Om det är en vattenskada i köket är en köksrenovering oundviklig. Detta åtminstone i de delar av köket som behöver rivas upp för att komma åt och åtgärda problemet. Men många väljer att göra en köksrenovering främst ur ett estetiskt perspektiv. Köket är gammalt, inredningen förlegad och nya behov har vuxit fram. Men måste verkligen en renovering göras? Med små enkla tips kan du få ett nytt kök – utan att lägga pengarna på en stor köksrenovering.

Byt ut luckorna – Du behöver inte göra en hel köksrenovering för att få ett helt nytt kök. Det kan räcka med att byta ut luckorna. Det är luckornas utseende i färg, form och tillbehör som skapar en stor del av kökets utseende. Fundera över om det är utseendet av köket du vänder dig emot – eller funktioner och utformning.

Byt köksbordet – Köksbordet har en primär plats i köket. Därmed även något som drar till sig ögonen och som påverkar känslan. Våga vara personlig när du väljer köksbord. Kanske något från en loppmarknad som du kan slipa och måla om?

Lek med färgklickar – Känns köket ”tråkigt”? Det kanske är färgerna som saknas. Vad händer om du målar ett par köksluckor gula eller rosa? Eller några av varje… Det kan låta som en ovanlig idé men kolla gärna i inredningstidningar hur man valt att piffa upp kök. Till och med när en stor köksrenovering har skett har vissa valt denna kombination av färger för att ge lite mer liv till rummet.

Matta under matbordet – Det kanske inte är mest praktiskt om man har småbarn men annars är mattan under matbordet otroligt hemtrevligt och skapar en mjuk känsla i rummet. Testa gärna med olika mattor för att se dess resultat.

Mönsterplast – Mönsterplast kan liknas med insynsskydd som sätts på fönster. Plast med olika slags mönster. Men i detta fall finns det även mönster som liknar olika slags stengolv eller trägolv. Det kan alltså appliceras direkt på att befintligt golv eller på en vägg för att skapa sken av att det är ett helt annat material.

Lyft fram porslin, brickor… – Har du en fin servis, några vackra brickor eller annat som skulle kunna vara estetiska i köket? Lyft fram dem genom att ha dem tillgängliga på hyllplan.

Byt kökslampa – Ska du ändå byta ut köksbordet kan du även byta kökslampan. Fundera på vad stockholm har med din köksrenovering är med den först. Ska det vara en stor ljuskrona eller vill ni ha spotlights i taket? Gör ni en köksrenovering kan ni passa på att dra om elen så att lampor kan sättas exakt där ni önskar.

Kylskåpskonst – Har du mängder av kylskåpsmagneter som håller fast en rad papper på kylskåpet? Det är praktiskt men knappast snyggt. Allt för mycket på kylskåpet skapar en känsla av oreda. Välj ut några få – håll nere antalet ”viktiga papper”.

Möbler om – Det är relativt många som påbörjar en köksrenovering för att de upplever köket ”tråkigt” och ”intetsägande”. Men en lösning kan vara att helt enkelt möblera om. Kasta ut alla möbler och all inredning och börja om från början. Det kan skapa nya funktioner helt efter nuvarande familjesituation.