Posted on

Tips för dig som ska arbeta som elektriker

Ska du börja på ditt nya jobb som elektriker? Som med alla jobb kan det vara så att man är lite nervös. Visserligen har man normalt gått som lärling en tid, och förhoppningsvis är det på samma arbetsplats som man sedan får en anställning på – men så är inte alltid i fallet. Om det är så, är chansen stor att man redan är en del av gänget och trivs hos arbetsgivaren i fråga. Hur bra man än trivs på sitt nya jobb, ställer ett (ofta fysiskt) arbete som elektriker en del krav på kroppen. Därför är det viktigt att man sköter om den.

Lev hälsosamt

Arbetet som elektriker är ibland fysiskt krävande. När du blir mer aktiv kommer du troligen att äta mer och sova tyngre. Ett bra tips för att anpassa sig till en mer fysisk livsstil är att ha en kosthållning med mycket protein. Protein är som bekant bra för musklerna och återfinns främst i kött, men även i en del grönt (avokado, till exempel).

Troligen kommer du, som ovan nämnt, också just att äta mer. Det här kan vara bra att vara förberedd på. Du kommer helt enkelt må bättre om du anpassar din kosthållning efter din nya livsstil.

Skaffa bra skor

Då arbetet som elektriker kan vara ganska rörligt är det viktigt att ha goda arbetsskor. Vilka du bör välja beror lite på hur du gör, men ska du till exempel jobba mycket på stege bör du leta efter ett par mjuka skor med spiktramp. En påfallande stor del av skor med spiktramp kan upplevas tunga, klumpiga och hårda.

Sov väl

När du har ett fysiskt arbete, vilket elektriker ofta är, behöver du prioritera sömnen. Om du tidigare har jobbat med ett mer stillasittande jobb, har du säkert kommit undan med att snåla in en del på sömnen. När du arbetar med kroppen är det dock mycket viktigt att sömnen prioriteras – det behövs för att läka aktiva muskler.

Få i dig mycket vatten

Det är inte bara protein (som nämnt ovan) som krävs för att kroppen ska fungera på lång sikt vid fysiskt arbete. Något annat som är mycket viktigt är att du får i dig tillräckligt mycket vätska. Försök att dricka minst sju, åtta glas vatten, och om du känner dig törstig under dagen bör du öka ditt dagliga. Drycker som läsk, kaffe och alkohol bör dras ned på lite grann.